Proiectul răspunde necesității instruirii magistraților și ofițerilor operativi în acest domeniu, prioritate din Strategia Națională Anticorupție.

Pe de altă parte, ultimul Raport MCV acuză stagnarea reformei în ceea ce priveşte achizițiile publice în România, Comisia Europeană considerând deficiențele din acest domeniu „o importantă sursă de corupție”.

Comunicat de presă conferința "Achizițiile publice. O abordare operațională"

Miercuri, 20 martie 2013, la Hotel Intercontinental, Bucuresti, Sala Modigliani, a avut loc conferinţa Achiziţiile publice. O abordare operaţională.

Conferinţa a fost primul eveniment al proiectului “Combaterea Criminalităţii în domeniul Achiziţiilor Publice. O abordare operaţională”, derulat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul Prevention of and Fight against Crime, Comisia Europeană - Directorate-General Home Affairs şi al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România.
Evenimentul a avut rolul de a pune împreună partenerii de proiect, partenerii străini, reprezentaţi ai grupului ţintă, dar şi alţi actori importanţi din domeniu (atât din ţară, cât şi din străinătate) cu scopul prezentării şi discutării unor exemple de bună practică, atât din România, cât şi din alte state membre, în domeniul combaterii fraudei în achiziţii publice. Conferinţa a fost deschisă de o serie de discursuri introductive din partea reprezentanţiilor instituţiilor şi organizaţiilor partenere în cadrul proiectului, urmate de o serie de prezentări ale rolului instituţiilor publice în lupta anticorupţie în domeniul achiziţiilor publice.

În această secţiune au luat cuvântul Cristina Guseth (director, Freedom House România), Ovidiu Puţura (secretar de stat, Ministerul Justiţiei), Oana SCHMIDT-HĂINEALĂ (preşedinte, Consiliul Superior al Magistraturii), Dana GÂRBOVAN (membru board, Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés), Thorsten GEISSLER (director, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Konrad Adenauer Stiftung), Esther BLYTHE (Charge d’Affaires, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România), Horia Georgescu (preşedinte, Agenţia Naţională de Integritate), Cornel Călinescu (şef birou ONPCCRCPI, Ministerul Justiţiei), Gabriela Scutea (adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Nistor Călin (procuror şef, Direcţia Naţională Anticorupţie), Claudiu Scarlatache (director, Direcţia de Investigare a Fraudelor, IGPR) şi Marian Truşcă (director adjunct, Institutul Naţional al Magistraturii).

Vorbitorii au subliniat importanţa succesului parteneriatului dintre instituţiile publice şi societatea civilă în cadrul acestui proiect şi utilitatea folosirii experienţei statelor membre în  combaterea fraudei în achiziţii publice. Discuţiile au vizat şi dificultăţile sistemului de monitorizare a achiziţiilor publice în România, în special sub forma absenţei sesizărilor şi a reţinerii celor implicaţi în cadrul licitaţiilor asupra cărora există suspiciuni de fraudă de a se forma în parte civilă. Totodată, directorul Agenţiei Naţionale de Integritate a anunţat începerea dezvoltării unui program de monitorizare a funcţionarilor publici, activi în cadrul procesului de achiziţii publice.

Aceste discuţii au fost urmate de trei paneluri în cadrul cărora principalele teme abordate au fost Practicile naţionale în achiziţii publice. Metode de colaborare internatională pentru combaterea fraudei, Achiziţiile publice în spatiul românesc şi Mecanisme de combatere a Fraudei.
În aceste secţiuni au luat cuvântul Teresa De Almeida (Procuror, Expert în infracţiuni economice şi financiare, Parchetul din Lisabona), Teodor Dulceaţă (Director adjunct al Direcţiei Control, Departamentul pentru Lupta Antifraudă), Sorin Fusea (preşedinte, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii), Silviu Cristian Popa (preşedinte complet, membru colegiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), Lucian Dan Vlădescu (preşedinte, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), Marius Bulancea (procuror, consilier al Procurorului General, Ministerul Public), Horaţiu Baias (procuror şef serviciu tehnic, Direcţia Naţională Anticorupţie), Florin Teodor Cuciureanu (şef serviciu specialişti, Direcţia Naţională Anticorupţie), Diana Ungureanu (judecător de drept contencios-administrativ, formator INM) şi Iulia Ciolcă (judecător de drept penal, Curtea de Apel Bucureşti, formator INM).

Vorbitorii au apreciat importanţa acestui proiect în măsura în care oferă o perspectivă de ansamblu asupra sistemului de achiziţiilor publice din România şi au subliniat necesitatea dezvoltării unor instrumente noi care să ajute la depăşirea obstacolelor din domeniu. Teresa de Almeida, reprezentantul parchetului din Lisabona, a prezentat experienţa Portugaliei în domeniul achiziţiilor publice, exemplificând şi explicând cele trei tipuri de audit ale sistemului de achiziţii, respectiv a priori, concomitant şi a posteriori. Dânsa a detaliat funcţionarea bazei de date a achiziţilor publice din ţara sa şi a menţionat existenţa unui Birou de Confiscare Extinsă sub autoritatea Poliţiei Criminale.

Totodată s-a stabilit ca speţele ce vor fi discutate în seminariile următoare organizate în cadrul proiectului să se bazeze pe un input oferit de grupul ţintă, asigurând astfel relevanţa şi utilitatea activităţilor.

Cu ocazia conferinţei a fost anunţată şi lansarea paginii web dedicate proiectului, unde pot fi găsite detalii: www.freedomhouse.ro/ISEC

Persoană de contact:
Cristina Glomnicu – Asistent coordonator proiecte, Freedom House Romania
Mobil: 0731.909.907

Conferinţă a fost organizată de către Fundaţia Freedom House România, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Achiziţii, Expert Forum, Asociaţia Actori Europeni (Euractiv.ro şi Euractiv.com)

în parteneriat cu

Magistrats européens pour la démocratie et les libertés (MEDEL), Konrad Adenauer Stiftung, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Divizia penală şi de graţieri a Ministerului de Justiţie Francez, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţia Naţională pentru Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

înapoi la partea de sus
Ministerul Justiției