Register

EFOR, FHR, GDS si CRPE condamna numirea netransparenta si politizata a Avocatului Poporului

Selectarea transparenta a unui Avocat al Poporului credibil, independent politic, cu reputatie profesionala si integritate ireprosabila este esentiala pentru functionarea statului de drept. Avocatul Poporului este singura institutie care poate contesta Ordonantele de Guvern la Curtea Constitutionala.

Evenimentele din vara lui 2012 a fost posibile printr-o serie de ordonante de urgenta neconstitutionale. Tocmai acesta a fost motivul pentru care “numirea in mod transparent a unui Avocat al Poporului care sa fie acceptat de toate formatiunile politice” s-a aflat printre angajamentele guvernului Ponta fata de Bruxelles la momentul respectiv. Acest standard este unul minimal intr-o societate democratica si nu presupune modificarea Constitutiei ci doar respectarea literei si a spiritului ei.
Expert Forum, Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social si Centrul Roman de Politici Europene condamna procedura de numire de catre Parlament a unui Avocat al Poporului in mod netransparent si fara sa existe un consens din partea tuturor partidelor politice si din partea societatii romanesti.

Atragem atentia ca ordonantele de urgenta neconstitutionale afecteaza major si economia. Noul si controversatul Cod al insolventei, respins de Curtea Constitutionala anul trecut, fusese adoptat tot prin ordonanta de urgenta, iar blocarea lui a fost posibila doar ca urmare a unei sesizari de neconsitutionalitate din partea Avocatului Poporului. Cele mai multe modificari ale cadrului legal care afecteaza in primul rand mediul de afaceri, de pilda, noile taxe din Codul Fiscal precum acciza suplimentara sau taxa de stalp, cu impact major asupra intregii economii, s-au adoptat tot prin ordonante de urgenta, pentru care justificarea urgentei ceruta de Constitutie este cel putin discutabila. In lipsa unui Avocat al Poporului independent si profesionist, preocupat de interesul public, asemenea ordonante nu vor fi contestate niciodata.

Solicitam, asadar, demararea unui nou proces de desemnare a unui Avocat al Poporului, pe criterii transparente si printr-un consens al tuturor fortelor politice din Putere si Opozitie.  Speram, de asemenea, ca acestui demers i se va alatura si mediul de afaceri, care adesea este  afectat de ordonante de urgenta.


Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Programul IJC a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Freedom House promovează cu eficiență valorile lumii libere
Un astfel de program adresat presei de investigații – un gen de presă ce luptă pentru a reduce răul de la nivelul unei societăți în cristalizare, cum este cea românească - a reconfirmat, pe de-o parte, existența dorinței de progres în presă, dar și, pe de altă parte, că Freedom House promovează, cu eficiență, valori specifice lumii libere, într-o țară în care, din ignoranță, sau din rea-credință, încă sunt marketabile valori anti-occidentale, îmbâcsite, expirate, menite a reduce din libertățile pe care le presupune democrația liberală globalizată.
Cerasel Cuteanu este jurnalist la GorjNews din Târgu Jiu. A câştigat premiul cel mare în cadrul proiectului „Supporting Investigative Journalism” pentru o investigaţie publicată în 2012: Marga a minţit când a spus că nu a luat bani publici “de pomană” de la UCB Târgu-Jiu

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate