Register

CSM a BLOCAT ACCESUL PRESEI la dosarele de coruptie. Consultarile cu ziaristii si societatea civila au fost FORMALE

Protestam faţă de decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a bloca accesul presei la dosarele penale şi civile aflate pe rolul instanţelor sau înregistrate la parchete.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat marţi, 6 mai 2014, proiectul de modificare a Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media.

CSM a decis să modifice acest ghid pentru a-l corela cu prevederile Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală. Modificările aduse ghidului reglementează comunicarea informaţiilor din dosarele aflate pe rolul instanţelor şi a parchetelor.

 Proiectul votat de CSM poate fi consultat aici:

În ultimii 8 ani, şi în special din 2010 până în prezent, jurnaliştii au avut acces direct la dosarele penale şi civile de pe rolul instanţelor.

Comunicarea dintre parchete şi reprezentanţii mass-media s-a îmbunătăţit constant, în special după adoptarea „Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media”.

Modificarea adusă astăzi acestui ghid înseamnă un pas înapoi în procesul de transparentizare a actului de justiţie.

În esenţă, CSM a votat ca în comunicarea cu presa în faza de urmărire penală, dar si după această fază, jurnaliştii sa aibă acces doar la extrase ale documentelor din dosarele penale.

Până acum, în baza unei simple solicitări, un jurnalist putea obţine de la diversele unităţi de parchete referatele cu propunerile de arestare preventivă ale unor suspecţi. Astfel, presa a putut să informeze corect opinia publică în cazurile mari de corupţie, când procurori solicitau arestarea unui deputat, senator, ministru.

Acum, informarea cetăţenilor va fi mult îngreunată. Presa nu va mai primi copiile documentelor, precum rechizitoriile sau referatele cu propunerile de arestare preventivă sau de începere a urmăririi penale.

Potrivit noului ghid, presa are acces numai la extrase ale acestor documente.

În plus, din aceste extrase vor fi eliminate „pasajele  referitoare la probe şi analiza acestora”. Această prevedere din ghid va determina parchetele şi instanţele să transmită către mass-media simple comunicate de presă golite de conţinut şi informaţii concrete.

Precizăm că Expert Forum, Freedom House România şi jurnaliştii specializaţi pe Justiţie au solicitat în cadrul a patru întâlniri cu reprezentanţii CSM eliminarea din ghid a prevederilor care limitează accesul la informaţii.

Au fost trimise către CSM propuneri concrete de modificare a ghidului care să garanteze şi respectarea drepturilor suspecţilor, dar şi un acces unitar al presei la informaţiile din dosarele penale şi civile.

De fiecare dată, reprezentanţii CSM s-au angajat că vor include aceste propuneri în varianta finală care va fi supusă votului plenului CSM. In final, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Procedura de consultare a societăţii civile a fost, așadar, una formală, CSM neînsuşindu-şi niciuna dintre propunerile  formulate de presă şi de ONG-uri. (Propunerile de amendamente făcute de jurnalisti si societatea civila care nu au fost luate in considerare)


Freedom House România


Expert Forum

Centrul de Investigațíi Media

Inițiativa pentru o Justiție Curată a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Proiectul a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Informații aduse din întuneric la lumină
Pentru mine, acordarea acestui premiu de către Freedom House reprezintă o asumare publică a acestei renumite entități non-guvernamentale a importanței aspectelor aduse din întuneric la lumină în legătură cu modul cum familia liderului (tânăr) celui mai puternic partid politic din România are contracte de zeci de milioane de euro cu statul, precum și a asocierii cu oameni de afaceri cunoscuți prin apropierea lor de șeful statului și de soțul pretendentei la șefia principalului partid de opoziție.
Daniel Befu este jurnalist la România Liberă. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului "Supporting Investigative Journalism" pentru investigația Traseul banilor publici spre conturile familiei Ponta.

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate