Register

Apel catre Parlament. Încetati sa mai fiti scutul coruptilor contra justitiei!

Organizatiile semnatare solicita parlamentarilor români: 
- sa nu mai puna piedici justitiei în dosarele în care sunt implicati colegii lor, 
- sa voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatiii parlamentare
- sa nu mai faca declaratii care aduc prejudicii justitiei.

Parlamentul României respinge constant cererile DNA de arestare preventiva sau de punere sub urmarire penala.

În ultimii ani, Camera Deputatilor si Senatul au redevenit scutul parlamentarilor si al fostilor ministri - actuali parlamentari cercetati pentru coruptie, refuzând toate cererile DNA de ridicare a imunitatii parlamentare.

Imunitate parlamentara transformata in impunitate 

Marius Isaila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari investigati de DNA care au beneficiat de protectia majoritatii senatorilor si deputatilor români, plasându-se astfel deasupra legii.

Aceasta atitudine sfidatoare submineaza statul de drept si ne plasează în afara civilizației occidentale. Reprezinta, totodată, o tradare a intereselor României, fiind o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale într-un context extern atât de framântat.

Importanti lideri politici continua sa intervina, prin declaratii publice, în actul de justitie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizeaza public cu sefi de consilii judetene sau primari investigati pentru corupție – Adrian Duicu (Mehedinti), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanta) – acuzând DNA ca face „dosare politice”.

La rândul lor, lideri locali cercetati pentru coruptie sau conflict de interese, precum Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, cer desfiintarea institutiilor care îi investigheaza.

Solicitam parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor sa nu mai faca scut pentru imunitatea colegilor lor în fața justitiei și sa voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul sa stie cum se pozitionează alesii lor. Solicitam de asemenea tuturor politicienilor sa se abtina de la declarații ce aduc atingere intereselor justitiei. 

Freedom House România

Grupul pentru Dialog Social

Expert Forum

Centrul Român pentru Politici Europene

Societatea Timisoara

Inițiativa pentru o Justiție Curată (IJC) a demarat în 2007 într-o coaliție de șapte ONG-uri. Proiectul a fost derulat ulterior de Freedom House România și Expert Forum. Ințiativa pentru o Justiție Curată a susținut reforma justiției, sprijină consolidarea statului de drept și politicile anticorupție.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

O experiență profesională și umană specială
Am simțit că Supporting Investigative Journalism, prin structura lui de desfășurare, poate fi un moment care să certifice sau să pună sub semnul întrebării o investigație jurnalistică aflată în plină derulare. Iar convingerea de a merge mai departe cu anchete de presă vine de acum și din convingerea că încă mai există în Romania oameni, organizații sau proiecte care încurajează și susțin această regină a jurnalisticii: investigația. Mulțumesc!
Justin Gafiuc este jurnalist la Gazeta Sporturilor. A câștigat premiul cel mare în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru investigaţia "Mafia pariurilor"

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate