Proiecte

 

  Biroul din Romania al Fundatiei Freedom House a dezvoltat programe in doua directii principale: mass media si administratie publica, in special comunicarea publica.In domeniul administratiei publice


1993-2003  Programul Romanian Government Transition Support – RTGS (Programul de asistenta a guvernului in perioada de tranzitie) finantat de USAID a urmarit sa dezvolte capacitatile de organizare, management si comunicare ale Guvernului, Presedintiei si Parlamentului. Programul a constat in:

  •   Visiting Fellow Program: pana in prezent, peste 200 de functionari publici au fost la stagii profesionale in Statele Unite si in vizite de documentare in Europa Centrala si de Est.
  •   American Volunteers for International Development Program (AVID): consultanti in management organizational si relatii publice au consiliat angajati cu functii de conducere in institutiile statului si anume Presedintia Romaniei, Biroul Primului Ministru, Ministerul de Finante, Ministerul Afacerilor Externe,  Avocatul Poporului, Camera Deputatilor, Guvernul Romaniei – Departamentul Administratiei Publice Locale si Departamentul pentru Protectia Minoritatilor Nationale.

2006  Legislatie si Transparenta Electronica (e-FOIA): Programul Legislatie si Transparenta Electronica (e-FOIA) si-a propus cresterea transparentei institutionale in administratia publica. Expertii in legislatie, IT, comunicare, si-au propus sa eficientizeze accesul la informatia publica in asa fel incat sectorul public sa se modernizeze in acest domeniu

2009-2010 Comunicare publica. Criterii profesionale in alocarea publicitatii de stat: Scopul proiectului a fost cresterea transparentei comunicarii publice si imbunatatirea practicilor de achizitie publica in domeniul publicitatii. In acest sens au fost organizate o conferinta si o serie de seminarii cu experti din domeniul achizitiei publice, al legislatiei, advertisingului si organizarii si desfasurarii campaniilor publicitare, precum si experti pe utilizarea indicatorilor de performanta ai produselor media publicate. De asemenea, a fost editat si publicat in 1000 de exemplare un Ghid de buna practica in achizitia serviciilor de publicitate de catre institutiile publice. Acest ghid a fost ulterior distribuit unor institutii de guvernamant locale si centrale precum si unor reprezentanti ai media si ai societatii civile


 

In  domeniul mass media


1996-2000 Professional Media Program, finantat de USAID, a sustinut presa independenta prin ridicarea standardelor jurnalistice si cresterea viabilitatii ei economice. Numeroase ziare nationale si locale si posturi de televiziune au beneficiat de acest program prin:

  Stagii de pregatire in SUA – managerii din mass media (directori executivi, de marketing, de publicitate etc.) au participat la stagii de zece saptamani in cadrul unor organizatii similare din Statele Unite.

  Vizite de studiu la Varsovia si Budapesta pentru jurnalisti din domeniul economic si politic;

  Consultanta individuala – specialisti americani au oferit organizatiilor media consultanta manageriala si tehnica in domeniile managementului editorial, marketing, publicitate, vanzari si cercetare de piata.

  Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT): in 1997-98 Freedom House a initiat si a coordonat infiintarea acestui organism ce are drept scop sa ofere industriei romanesti de publicitate cifre credibile de tiraj si vanzari. Membrii BRAT includ 170 de edituri, agentii de publicitate si clienti de publicitate.

  Publicatii: „Ghidul mass media din Romania” – primul who’s who al mass media romanesti, sursa de informatii despre organizatii si personalitati din presa scrisa si audiovizuala (actualizat si republicat in anul 2002). „Vanzari si marketing pentru Romania”; „Plan strategic de dezvoltare pe un an pentru presa romaneasca”.

2000 Managementul Publicatiilor Culturale: Acest program a urmarit imbunatatirea managementului presei culturale in vederea cresterii viabilitatii sale economice prin atragerea de sponsorizari si dezvoltarea departamentelor de vanzari de publicitate.

Cursurile de marketing, difuzare si vanzari de publicitate au fost sustinute de manageri de presa cu o larga experienta, care au beneficiat de programele Freedom House anterioare  in Romania si Statele Unite.

2003-2005 Cresterea sutenabilitatii presei locale, un program derulat pe fonduri Phare, cu o valoare totala de 120.000 euro a, carui scop a fost ridicarea standardului jurnalistic in presa locala prin cresterea sustenabilitatii activitatii acesteia.

2004  Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL) – organizatie infiintata de Fundatia Freedom House, in cadrul unui program Phare pentru presa locala;

2006 Training Jurnalism Economic – program vizand continuarea activitatilor de profesionalizare a presei locale

2006-2007 O presa locala mai puternica: Scopul proiectului a fost acela de a sustine dezvoltarea presei locale romanesti, pentru a asigura o informare corecta a cetatenilor. Prin urmare, activitatile proiectului s-au concentrat pe profesionalizarea editorilor media locali, printr-o serie de traininguri legate de layout-ul unui ziar, marketing, politici editoriale, dar si prin editarea unui ghid pentru managerii de presa care sa le ofere cunostintele teoretice si exemplele practice necesare in munca lor.

Ca parte integranta a programului O presa locala mai puternica, Freedom House Romania si Editura Humanitas au lansat in septembrie 2007 volumul Ghidul managerului de presa.

1998-2010 Concursul national „Tanarul Jurnalist al Anului”: Scopul acestei initiative este promovarea excelentei in presa, prin premierea, in fiecare an, a celor mai buni tineri jurnalisti din Romania

1999-2010 Programul „Bursele Freedom House pentru Jurnalisti: Programul s-a desfasurat cu fonduri federale americane iar mai apoi cu sprijinul financiar al JTI Romania. In 2007, acesta a devenit „Bursele Europene JTI pentru jurnalisti” iar accentul a trecut pe stimularea interesului jurnalistilor pentru problematica europeana si imbunatatirea cunostintelor acestora legate de structura si functionarea institutiilor europene.


 

In Domeniul Justitiei.


2007-2008 Media si Justitia – In cautarea dialogului: Proiectul a avut ca scop ameliorarea comunicarii dintre sistemul judiciar si mass-media prin imbunatatirea expertizei juridice a jurnalistilor, prin asistenta profesionala in domeniul comunicarii pentru purtatorii de cuvant din sistemul judiciar, prin intalniri intre jurnalisti si purtatori de cuvant, intre jurnalisti si reprezentanti ai principalelor structuri ale sistemului judiciar (Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Suprem al Magistraturii) si prin editarea unui Ghid de bune practici in sfera comunicarii intre sistemul judiciar si media.

Media si Justitia. In cautarea dialogului a fost un program sub egida Initiativei pentru o Justitie Curata. (www.romaniacurata.ro).

2007-2010 Participarea activa in  programul Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), o coalitie a sapte ONG-uri,a vand drept scop informarea periodica, corecta si consistenta a opiniei publice cu privire la calitatea actului de justitie, prin monitorizarea reformelor in domeniu si prin evaluarea deciziilor si actiunilor guvernamentale in sfera justitiei.


 

In Domeniul watchdog and advocacy


2004-2006 Coalitia pentru un Parlament Curat: Freedom House Romania participa in cel mai semnificativ program anticoruptie din Romania, initiat de societatea civila.

2006 Economia romaneasca post-aderare: Un concept Freedom House Romania – training-ul "Este pregatita economia pentru aderare?" a fost desfasurat in perioada ianuarie-aprilie 2006 cu sprijinul BancPost si al Asociatiei Patronale a Editorilor Locali.  Acest training a avut patru sesiuni distincte, desfasurate in Craiova, Cluj, Iasi si Constanta si a fost adresat jurnalistilor din domeniul economic din presa locala cu scopul de a se familiariza cu anumiti termeni si concepte din domeniul economic.

Participantii la sesiunile de training au avut ocazia sa dezbata, timp de doua zile, probleme legate de: privatizarile din ultimii 16 ani, alcatuirea bugetului de stat, sistemul bancar romanesc si piata de capital.

2007 Romania – Un an in Uniunea Europeana: Programul a avut ca scop stimularea dezbaterilor publice referitoare la integrarea europeana a Romaniei, cresterea  nivelului de constientizare al rolului, imaginii, drepturilor si responsabilitatilor Romaniei ca membru al Uniunii Europene si popularizarea institutiilor europene si a functiilor lor.


 

In domeniul social


Fundatia Freedom House a initiat doua programe privind drepturile omului, activand in zone neabordate anterior:

2006 Campania Sociala „Copii nevazuti” –dedicata respectarii drepturilor copiilor;

2006 Programul Hadareni – axat pe comunicare interetnica si nediscriminare


Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.