Proiecte Justitie

 

  Implicarea Freedom House Romania in sectorul justitiei s-a concretizat in numeroase proiecte care vizeaza reformarea acestuia. Cresterea transparentei, o mai buna comunicare cu media si facilitarea accesului la informatii din domeniul legislativ sunt numai cateva din obiectivele proiectelor finalizate sau aflate in curs de desfasurare.


  
Incepand cu anul 2007, Freedom House Romania sustine activ Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), coalitie a sapte ONG-uri, avand drept scop informarea periodica, corecta si consistenta a opiniei publice cu privire la calitatea actului de justitie, prin monitorizarea reformelor in domeniu si prin evaluarea deciziilor si actiunilor guvernamentale in sfera justitiei. IJC a demarat, cu sprijinul financiar din fondul MATRA KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, sub egida Coalitiei pentru o Guvernare Curata, continuand astfel eforturile Coalitiei pentru un Parlament Curat, inceputa in 2004 in directia ameliorarii statului de drept in Romania si completand proiectele individuale ale organizatiilor partenere.

  In 2008, Initiativa este continuata prin finantarea acesteia de catre Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust), pe o perioada de doi ani, timp in care IJC, prin demersurile ei, contribuie la realizarea unei guvernari curate in Romania, la consolidarea reformelor in justitie si la continuarea luptei impotriva coruptiei.

  IJC isi propune sa ramana in continuare un aliat puternic si de incredere in lupta impotriva coruptiei, un sustinator al reformelor juridice, exprimandu-si pozitia publica de fiecare data cand aspecte din aceste domenii s-au aflat pe agenda publica.

 Astfel ca, in 2010, IJC (un proiect al Societatii Academice din Romania si al Freedom House Romania, finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii prin programul Granturilor pentru Democratie) in colaborare cu fundatiile germane Friedrich Ebert si Konrad Adenauer, demareaza proiectul „Alegeri CSM 2010” menit sa creeze un mecanism transparent de comunicare si dezbatere a problemelor sistemului judiciar si a solutiilor posibile, sa dezvolte capacitatea membrilor CSM de a reactiona eficace la problemele sistemului judiciar si sa creasca responsabilitatea membrilor CSM fata de corpul magistratilor si fata de societate.

 

  Totodata, pe data de 23 iunie 2010  a fost lansat portalul www.alegericsm.ro, special creat pentru acest proiect, prin intermediul caruia candidatii la functia de membru CSM isi pot face publice proiectele pentru noul CSM (votul va fi exprimat in toamna acestui an). La finalul proiectului va fi elaborat un ghid de buna practica privind alegerile CSM, care va putea fi folosit pentru alegerile viitoare.


  Un alt proiect relevant in activitatea Freedom House Romania este Media si Justitia – In cautarea dialogului, desfasurat in perioada 2007-2008 si sustinut de programul MATRA - KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti. Activitatile au avut ca scop ameliorarea comunicarii dintre sistemul judiciar si mass-media prin imbunatatirea expertizei juridice a jurnalistilor, prin asistenta profesionala in domeniul comunicarii pentru purtatorii de cuvant din sistemul judiciar, prin intalniri intre jurnalisti si purtatori de cuvant, intre jurnalisti si reprezentanti ai principalelor structuri ale sistemului judiciar (Directia Nationala Anticoruptie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii) si prin editarea unui Ghid de buna practica in sfera comunicarii intre sistemul judiciar si media – „Breviar de comunicare publica–pentru uzul magistratilor”.


   Programe Justitie
Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.