Proiecte Media Bursele Europene pentru Jurnalisti

 


Un proiect al Freedom House Romania, Reprezentanta Comisiei Europene si Bancpost,
in parteneriat cu Parlamentul European (PE) si Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE).

Parteneri media: EuroNews, RFI, Radio Romania Regional, ziare.com, ARMA  si BRAT
 

1.    Scopul Proiectului

 

Proiectul “Bursele europene. Jurnalisti in dialog” are ca scop general ancorarea jurnalistilor din presa locala in mediul european si sporirea calitatii si cantitatii articolelor din domeniu.

Pentru atingerea scopului general, proiectul “Bursele europene. Jurnalisti in dialog.” Are urmatoarele obiective:

   aprofundarea cunostintelor jurnalistilor privind institutiile UE;

  oferirea unor perspective de ansamblu asupra elaborarii de politici publice si asupra think-tank-urilor si grupurilor de lobby din Bruxelles

  inlesnirea accesului la surse directe de informatii, cum ar fi site-uri institutionale;

crearea oportunitatii jurnalistilor de a cunoaste atat oficiali ai UE cat si reprezentanti mass-media din Bruxelles; 

posibilitatea jurnalistilor de a invata din experienta altor redactii in ceea ce priveste colectarea de informatii, raportarea la surse si abordarea subiectelor legate de UE.


  • 2.    Istoric

  • Programul Bursele Freedom House pentru Jurnalisti a contribuit la dezvoltarea presei romanesti timp de 20 de ani, intermediind stagii in redactii din Statele Unite, precum si in institutii din Londra si Bruxelles dupa accesiunea in UE. 
  • Pana in acest an, peste 110 jurnalisti, care sunt acum voci influente in mass-media romaneasca, au beneficiat de sprijinul Freedom House.

  • 3. Activitati cheie ale proiectului

  • Seminarii de 3 zile in tara, cu experti din domeniul afacerilor europene, care trateaza subiecte ca: Tratatul de la Lisabona, Agricultura si Dezvoltare Rurala, Situatia Economica a UE, Fonduri Europene, Institutii Europene, Servicii Bancare pentru Imbunatatirea Absorbtiei Fondurilor Europene, Norme Financiare pentru Programele Finantate de UE, Criza Financiara si Economica - Fapte, Analiza si Politici, Extinderea Economiei de Mediu –Protectie Civila si Schimbari Climatice si de Mediu.
  • Vizita de studiu de 5 zile la Bruxelles: va include, pentru 10 jurnalisti selectati din participantii la seminarii, intalniri cu comisari si purtatorii de cuvant – Comisia Europeana, reprezentanti ai Parlamentului European, ofiteri de birou de Directorate Generale relevante si jurnalisti din institutii media bazate in Bruxelles.
  •   Stagiu de pregatire de 3 saptamani la Bruxelles pentru 3 jurnalisti selectati din participantii la vizita de studiu, care vor fi repartizati ca interni in cadrul unor institutii mass-media influente

4. Testimoniale"Există câteva experienţe formatoare pe care fiecare jurnalist ar trebui să le traiască în carieră, iar stagiul într-o redacţie renumită din Occident este una dintre aceste experienţe. Programul Bursele europene. Jurnalişti în dialog îmi oferă şansa de a lucra în redacţia EUobserver din Bruxelles. Toată recunoştinţa mea pentru oamenii minunaţi de la Freedom House, Comisiei Europene şi sponsorilor."

 Bogdan Oprea, redactor-şef adjunct „Adevărul de seară“


Alte aprecieri de la jurnalistii participanti:


-    seminarii dinamice cu aplicabilitate in practica jurnalistica;
-    pregătire impecabilă din punct de vedere profesional a vorbitorilor care au reușit să  prezinte informațiile într-un mod structurat și interesant;
-    o bună acoperire a problematicii afacerilor europene si utile in dezvoltarea cunostintelor generale
-    deschidere la o comunicare pe viitor intre toti participanţii

 


 
Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.