Proiecte Media Tanarul Jurnalist al Anului

alt


"E singura mea diplomă care nu stă într-un sertar."

- Vlad Mixich, Hotnews.ro / Deutsche Welle – România, câştigător al secţiunii „Cultură”, Tânărul Jurnalist al Anului 2008”

 


Despre concursul Tanarul Jurnalist al Anului

 

Iniţiat în anul 1998, cu sprijinul Edipresse AS Romania şi al sponsorului - Vodafone, Romania concursul Tanarul Jurnalist al Anului a ajuns la ediţia a XII-a. Initiativa a apartinut Cristinei Simion, director general Edipresse AS.

Este un proiect  adresat tinerilor jurnalisti (pana in 35 ani) din intreaga tara, care scriu in presa tiparita si online.


 

 

Istoric


Din dorinţa de a incuraja specializarea jurnalistilor, au fost adaugate de-a lungul anilor noi sectiuni si au fost atrasi noi sponsori. Concursul a evoluat pe masura ce a capatat prestigiu.

Fiind un premiu pentru tineri, s-a acordat o atenţie deosebita in alegerea membrilor juriului, a acelor oameni capabili sa recunoasca valoarea. Din convingerea ca reputatia si credibilitatea acestui concurs este data de oamenii care il gireaza, componenta juriilor a ramas îi mare parte aceeasi de-a lungul timpului.

 

In final, tot acest proiect şi istoria lui reflectă o munca sustinuta, de echipa. Aceleasi jurii, aceiasi parteneri media si aceiasi sponsori – companii care au sustinut acest proiect pentru ca impartaseau un tel comun: o presa mai buna intr-o societate mai buna.

Dincolo de resursele umane şi profesionale investite in acest concurs de-a lungul anilor, nu trebuie neglijată nici componenta financiară, foarte importantă, de circa 300.000 euro, suma distribuita in numeroase premii.

 


 

Testimoniale:


Cei care au câştigat de-a lungul timpului şi-au confirmat mai târziu valoarea, dovedind că selecţia este făcută într-un mod foarte riguros. Pentru mine a însemnat un plus de credibilitate ca jurnalist.”

Serinela Spătărelu, laureată în 2003, actualmente membră a juriului


Concursul acesta a scos elita genurilor publicistice, fie că e vorba de presa scrisă, de televiziune, de reportaj, de presa economică. Certamente aici s-au născut oameni de valoare, care vor da valoare.”

Jeana Gheorgiu, membră a juriului până la ediţia din 2006


După a treia sau chiar a patra jurizare la premiile Freedom House pentru cel mai bun jurnalist cultural al anului, pot să spun, pe scurt, că această plăcere onorantă m-a reconciliat oarecum cu tânăra generaţie. [...]
Să fii încărcat de prejudecata conform căreia noua juneţe înseamnă exclusiv „sex, drugs and rock and roll” şi să dai de zeci de nume energic angajate în reportajul şi interviul pe teme culturale, în cronica plastică, literară sau dramatică, în analizarea onestă şi pertinentă a târgurilor de carte, a mentalităţilor artistice, în trăirea efectivă a ideilor ş.a.m.d. – apoi aşa ceva te smereşte şi te reumple de optimism.
În fine, e cât se poate de trist-semnificativ că un astfel de concurs nu este organizat de uniunile noastre de creaţie, de asociaţiile ziariştilor sau de Ministerul Culturii, ci de blazonul Freedom House. Într-un fel, poate e mai bine aşa....”

Dan C. Mihăilescu, membru al juriului secţiunea „Cultură”


„Am mai primit premii şi diplomele le ţin de obicei în sertare. Dar cea pe care scrie „Tânărul Jurnalist al Anului” îşi are locul ei pe o măsuţă, flancată de o pană de scris veche şi de o bufniţă albă din piatră. Nu din mândrie e acolo, ci pentru reamintire: cât de important este să scriu cu înţelepciune şi cât de înţelept am fost când am început să scriu. E singura mea diplomă care nu stă într-un sertar.
Nu ştiu cum s-a întâmplat dar, în timp, acest premiu a devenit important în rândul jurnaliştilor tineri. Şi nu e vorba doar de bani sau de confirmare. Într-o breaslă în care valoarea e atât de perisabilă, aceste premiu este punctul fix care îţi oferă mai mult decât succesul de public sau buzunarul plin. Te face conştient de propria-ţi valoare. Şi asta îţi dă curaj să zbori. Iar zborul e o îndeletnicire dificilă pentru un jurnalist.

Vlad Mixich, Hotnews.ro / Deutsche Welle – România, câştigător al secţiunii „Cultură”, Tânărul Jurnalist al Anului 2008”

 More Articles...

Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.