Proiecte Social Campania Sociala "Copii Nevazuti"

Campania "Copiii nevazuti" - dedicata copiilor pe care uitam sa ii privim

 

alt

Fundatia Freedom House Romania, cu sprijinul Unicredit Group, a initiat campania „Copiii Nevazuti“, dedicata respectarii drepturilor copilului si desfasurata la nivel national in perioada 15 septembrie – 28 noiembrie 2006.


Sustinuta de personalitati ca Jeana Gheorghiu, Aurora Liiceanu, Irina Margareta Nistor, campania a castigat in scurt timp si alti parteneri, ONG-uri, institutii publice si din mediul privat:

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC),

Romania Film,

Prorom,

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR),

Fundatia Chance for Life,

Inspectoratul Scolar Bucuresti,

Sapte Seri,

Time Out Bucuresti,

TVR,

Fundatia RTC si

Praktiker.
Campania a avut trei componente:


1. Promovarea filmului social „Copiii nevazuti

 

  Filmul „Copiii nevazuti” este o productie de arta cinematografica realizata in scop umanitar de sapte mari regizori ai lumii (Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott si Ridley Scott, Stefano Veneruso si John Woo).
  In Romania, ca si in celelalte tari unde a fost difuzat filmul, o parte din banii obtinuti din vanzarea biletelor vor fi donati programelor pentru copii ale Agentiilor Natiunilor Unite, Fondului Mondial pentru Hrana si UNICEF. Un rezultat concret al efortului nostru de promovare a fost reflectarea filmului si a campaniei in peste 80 de publicații locale si centrale.


 

2. Concursul de jurnalism social „Despre copii in mass media“


   Concursul, cu cele trei sectiuni – presa scrisa, radio si televiziune – s a adresat jurnalistilor din presa locala si centrala care au realizat in cursul anului 2006 materiale pe tema situatiei copiilor din Romania.
   La concurs s-au inscris in jur de 40 de jurnalisti la sectiunea presa scrisa si aproximativ 20 la audio-vizual. Juriul care a desemnat materialele premiate a fost format din Dana Deac (Antena 3), Jeana Gheorghiu si Doina Doru (Realitatea TV).
Pentru fiecare dintre cele trei sectiuni s-a oferit cate un Mare Premiu (1000 EUR) si cate o mentiune (200 EUR).

  Castigatorii concursului au fost:


        Sectiunea Presa Scrisa

  • • Marele Premiu
  • Eugen Chelemen, editor coordonator la ziarul Adevarul, pentru reportajul „Orfanii cu o suta de mame”, publicat in data de 21 aprilie 2006
  • • Mentiune
  • Roxana Ioana Ancuta, Jurnalul National, pentru articolul „Ghetoul rudarilor, pe vechea cetate”, publicat in data de 25 Octombrie 2006


       Sectiunea Televiziune

  • • Marele Premiu
  • Maria Florea, TVR Iasi, pentru reportajul „Orfani pe termen nelimitat”
  • • Mentiune
  • Maria Cristina Tilica, TVR, pentru reportajul „Ultima recreatie”


         Sectiunea Radio

  • • Mentiune
  • Cristina Toma si Ioana Brusten, Radio Bucuresti, pentru emisiunea „Al cincilea element”

 


3. Concursul de creatie pentru copii „Povestea mea”


   Concursul a urmarit colectarea si premierea celor mai interesante si impresionante povesti de viata trimise de copii.

  „Povestea mea“ s-a adresat copiilor din ciclul primar si gimnazial, care s-au putut inscrie la oricare dintre cele trei sectiuni: eseu, desen sau fotografie. Rezultatul a fost peste 2000 de scrisori venite de la copii din toata tara.
   Juriile concursului „Povestea mea” au fost formate din Aurora Liiceanu (psiholog social), Jeana Gheorghiu (jurnalist), carora li s-au alaturat, la sectiunea „Desen”, Mircia Dumitrescu (profesor la Universitatea de Arte din Bucuresti) si Sorin Botoseneanu (conf. dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), la sectiunea „Foto”.
Copiii castigatori au primit premii in bani in valoare de 4200 EUR si alte cadouri din partea sponsorilor.


Alte actiuni ale campaniei:

Ateliere de pictura
Pentru a stimula copiii sa se inscrie la sectiunea „Desen” am initiat o actiune in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei. Copiilor participanți le-au fost prezentate galeriile, apoi au participat la ateliere de creatie, desenele lor fiind inscrise in concurs.

Copiii fotografi
Freedom House a organizat un curs de initiere in fotografie –„Copiii fotografi” – desfasurat la scoala Principesa Margareta din Bucuresti. Copiii participanti și-au putut inscrie lucrarile realizate pe baza cunostintelor dobandite la acest curs la concursul „Povestea mea”, sectiunea „Foto”.


Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.