Proiecte Social Programul comunitar Hadareni

Programul comunitar Hadareni

 

  Freedom House Romania, in parteneriat cu Asociatia de Investigatii Media in Balcani (parte a Balkan Investigative Reporting Network), a desfasurat in perioada septembrie – decembrie 2006 un proiect de comunicare interetnica, finantat de Agentia Nationala pentru Romi, in cadrul programului de dezvoltare comunitara in localitatea Hadareni.


  Proiectul a avut trei componente:

   1. Training pe tema intelegerii diversitatii etnice, cu accent pe situatia romilor, adresat jurnalistilor din judetele Alba, Mures, Harghita si Cluj. Trainingul a fost organizat in perioada 21 – 22 octombrie 2006 la Sumuleu Ciuc (judetul Harghita), la el participand 20 de jurnalisti din presa locala, inclusiv doi jurnalisti romi. Sesiunile de training au fost sustinute de: Marian Chiriac, editor al buletinului electronic DIVERS – relatarea despre romi; Michelle Kelso, bursiera Fulbright si doctorand in sociologie la University of Michigan – prezentarea filmului documentar „Dureri ascunse”, despre romii deportati in Transnistria; Cristina Guseth, director al Freedom House Romania – libertatea de exprimare si drepturile omului si Alina Constantinescu, coordonator de programe la Freedom House – studiu de caz – o comunitate de romi la limita saraciei.

   2. Cursuri de comunicare interetnica, adresate cadrelor medicale si didactice, functionarilor si personalului din Politie si Janadarmerie, competente pentru zona Ludus si comunitatea Hadareni (18 noiembrie, Ludus, judetul Mures). La cursuri au participat peste 70 de persoane, romi, maghiari si romani din zona.
Trainingul adresat personalului din Politie si Jandarmerie a fost sustinut de comisarul sef Silviu Erusencu, de la Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane si a fost centrat pe notiuni de preventie si de gestionare a situatiilor de conflict.
Trainingul pentru cadrele medicale, sustinut de Mariana Buceanu, expert in probleme de sanatate a romilor, a reunit medici de familie din zona Ludus, care au inscrisi pe listele lor un numar mare de pacienti romi, asistente medicale si mediatoare sanitare.Cursul a cuprins modalitati de relationare eficienta in comunicarea medic-pacient rom.
Trainingul adresat cadrelor didactice care lucreaza cu elevi romi si functionarilor a reunit profesori de la Scoala Generala din Hadareni si functionari din administratia publica din Ludus. Cei doi traineri, Maria Korek, director de programe al biroului regional al organizatiei Project on Ethnic Relations si Elisabeta Danciu, profesoara roma din Caransebes, au realizat o sesiune interactiva in urma careia cursantii si-au insusit cunostinte despre specificul, traditiile, comportamentul social si valorile populatiei de etnie roma.

   3. Dezbatere televizata cu subiectul „Ce fel de viitor pentru Hadareni? Planul de dezvoltare comunitara – asteptari la inceput de program.“ Emisiunea a fost realizata in studioul regional al TVR de la Cluj si transmisa pe acelasi post. La dezbatere au participat membri ai comunitatii Hadareni, reprezentanti ai societatii civile si ai Guvernului.

 


Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.