Proiecte Watchdog/advocacy Coalitia pentru un Parlament Curat

Coalitia pentru un Parlament Curat Romania:

“Programul ‘Cunoaste-ti Candidatii’”

 

  Obiectivul principal al acestui proiect a fost impiedicarea alegerii sau realegerii candidatilor cu o istorie de fapte de coruptie, indiferent de partidul politic de care apartin. Cu alte cuvinte, s-a dorit o imputernicire a cetatenilor, ca acestia sa poata cere asumarea raspunderii de catre guvernanti pentru faptele lor, prin impiedicarea accesului la putere pentru vinovati.

 

  Parteneri in acest proiect au fost Societatea Academica Romana (SAR), care s-a ocupat de management, finantare, relatia cu partidele politice si promovarea proiectului in media domestice si internationale, Alianta Civica si Asociatia Pro-Democratia, care s-au ocupat de diseminare, Centrul pentru Jurnalism Independent, cu managementul activitatilor care au implicat presa si jurnalistii, Agentia de Monitorizare Media cu baza de date si site-ul web al proiectului, Comitetul Helsinki Romania pe partea legala, Liga Jurnalistilor Romani, suport media, Asociatia studentilor de Stiinte Politice din Romania care a format o coalitie de organizatii studentesti in scopul diseminarii si Freedom House Romania.


  Activitatile programului

 

  O retea impresionanta de jurnalisti a colectionat si organizat o baza de date la nivel national cu informatii despre candidatii la alegerile parlamentare care au dosare de coruptie si indeplinesc una sau mai multe din conditiile:

  •   A fost colaborator al securitatii inainte de 1989
  •   Si-a pastrat functia in timp ce a trecut de la un partid politic la altul de cel putin doua ori in ultimii 14 ani. De asemenea, a detinut o pozitie de conducere in cadrul Partidului Comunist.
  •   A fost implicat intr-un conflict de interese major in timpul tranzitiei – scandaluri de privatizare, a fost membrul al comisiei directoare a unei companii de stat sau a unei companii private care a semnat un contract cu o companie de stat sau cu un organ al administratiei publice in timp ce ocupa (sau un membru al familiei sale ocupa) un post de conducere in cadrul respectivei administratii
  •   A fost acuzat de coruptie, fradua, castiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice in scopuri private si asa mai departe. Aici s-a luat in considerare si felul in care respectivele cazuri au fost solutionate de catre politie si autoritati.
  •   A fost sau este managerul sau cumparatorul unei companii care a fost sau este in curs de privatizare. Cum s-a derulat procesul de privatizare in acel caz?
  •   Are o avere care nu poate fi justificata prin veniturile sale legale
  • Compania sa are datorii catre bugetul de stat
  •   A fost acuzat de alte fapte penale

  Corectitudinea informatiei jurnalistilor a fost verificata de o comisie nationala de editori. Listele au fost comunicate partidelor politice, astfel incat cei vizati sa poata contesta informatiile si partidele politice sa isi poata retraga din alegeri candidatii cu dosare de coruptie. Informatia a fost apoi verificata pentru o a 2-a oara iar apoi publicata pe cele 1.400.000 de buletine de coruptie publicate de Coalitie si distribuite in toata tara de retele de organizatii civice si de voluntari.

 

  S-a creat totdata o baza de date electronica cu informatii despre toti candidatii corupti din fiecare judet. (http://contracoruptie.ong.ro)


Mission Statement
Freedom House is an independent nongovernmental organization that supports the expansion of freedom in the world. Freedom is possible only in democratic political systems in which the governments are accountable to their own people; the rule of law prevails; and freedoms of expression, association, and belief, as well as respect for the rights of minorities and women, are guaranteed. Freedom ultimately depends on the actions of committed and courageous men and women. We support nonviolent civic initiatives in societies where freedom is denied or under threat and we stand in opposition to ideas and forces that challenge the right of all people to be free. Freedom House functions as a catalyst for freedom, democracy and the rule of law through its analysis, advocacy and action.