Register

Concurs de participare pentru tineri jurnaliști „Pe urmele lui Albert Londres” - ediția 2015

14/18 Frontul de est
-tema ediției 2015-

« Notre métier n’est pas de faire plaisir,
non plus que de faire du tort,
il est de porter la plume dans la plaie »
 
Albert Londres, Grand Reporter, 1884-1932

Asociația « Sur les pas d’Albert Londres »  propune tinerilor francezi și europeni, studenți în domeniul jurnalismului sau comunicării un concurs de participare la un proiect itinerant de 20 de zile, al cărui scop este de a realiza reportaje scrise, foto, web sau video. Tematica acestui an este „Primul Război Mondial 1914-1918 pe frontul de est”.


Conduși de profesioniști în domeniul jurnalismului, tinerii participanți vor realiza o serie de reportaje pornind de la scrierile marelui reporter Albert Londres despre Primul Război Mondial.

Obiectivul este de a permite tinerilor din Franța și Europa să se formeze în domeniul reportajului de teren, să lucreze alături de profesioniști, care le supraveghează munca, și să trăiască experiența schimbului intercultural.

În timpul proiectului și în săptămânile următoare aceștia vor publica reportaje pe pagina de internet a asociației și pe rețelele de socializare, vor realiza un DVD ce va conține reportajele video și vor imprima un carnet de călătorii care va conține reportajele scrise și foto.

Profilul candidatului ideal

Sunt trei categorii principale:

VIDEO/WEB

PRESĂ SCRISĂ

FOTOGRAFII

Candidații trebuie să se încadreze într-una dintre categorii.
- Vârsta candidaților: între 18 și 26 ani (în cazuri excepționale până la 28 de ani).
- Student sau absolvent al unei instituții de învățământ cu profilul jurnalism sau comunicare.
- Experiența în domeniul jurnalismului (chiar și în cadru educațional) constituie un avantaj.

Pentru candidații la categoria VIDEO este necesară cunoașterea minimă a utilizării camerei de filmat (camere Sony P2) și a programului de montaj Final cut pro.
Reportajele vor fi realizate în limba franceză. În acest sens este indispensabilă cunoașterea limbii franceze. Grupul de lucru poate comunica și în limba engleză sau germană. Anumite reportaje pot fi realizate și într-o altă limbă maternă.

- Curiozitate și spirit de inițiativă în ceea ce privește etapa de documentare și cea de realizare al unui reportaj.
- Dedicare, spirit de echipă și spirit organizatoric.
- Condiții de muncă sub presiune.
- Disponibilitatea candidaților timp de 18 zile (plus 2 zile pentru călătorie), între 1 și 20 august 2015 pentru deplasarea în Balcani, în funcție de un circuit, care va fi precizat ulterior.
- Disponibilitate la telefon și e-mail înaintea deplasării pentru a dezvolta tematica ce urmează să fie abordată în timpul călătoriei. Sesiune de muncă de pregătire, la distanță, alături de jurnaliștii consacrați francezi și din Balcani.

Categoria REPORTAJE VIDEO

- Pasiune pentru imagine și reportaje video, un traseu profesional și studii în domeniul jurnalismului audiovizual, sub toate aspectele sale (editorială sau tehnică – cameră, lumini și sunet, MultiMedia WEB, fotografii).
- Cunoașterea etapelor de bază din elaborarea unui reportaj video: pregătirea subiectului, documentare, tehnicile de interviu, munca în echipă.
- Capacitatea de a redacta și înregistra un comentariu și eventual de a apărea în fața camerei.

Trebuie cunoascute următoarele:

- Pentru filmare: cunoașterea utilizării camerei în timpul unei filmări (tip Sony EX100 sau Panasonic P2), noțiuni de încadratură și lumină.
- Înregistrarea de sunet: poziționarea microfonului, acționarea controlului nivelului de înregistrare.
- Montaj: încărcarea și aranjarea imaginilor filmate, utilizarea programului Final Cut Pro și al sistemului de operare Mac.
 - Cunoașterea formatelor video  (MOV, MPEG4,  WMV și codarea pe sistemul Mac, respectiv exportarea).
- Capacitatea de a lucra în echipe multiculturale la termen limită și în situații de stres.
-Materialul tehnic pus la dispoziția participanților, însă calculatoarele și camerele personale sunt acceptate.

Prezentarea activității personale sau realizarea unui proiect în cadrul studiilor sau unui stagiu constituie un avantaj.

Categoria REPORTAJ SCRIS

-Deținerea unui vocabular profesional minim.
-Capacitatea de a redacta comentarii, texte și articole de dimensiuni diferite.
-Dorința de a scrie.
-Experiență practică anterioară.

Prezentarea articolelor redactate anterior constituie un avantaj

Categoria FOTOGRAFIE

- Cunoașterea tehnicilor de încadrare: noțiuni despre lumină, încadraturi, acționarea manuală a aparatului.
-Capacitatea de a realiza reportaje foto cu ușurință.
-Utilizarea programelor de editare foto.
-Experiența profesională constituie un avantaj.

Categoria WEB

- Redactare multimedia pentru alimentarea paginii de internet a proiectului.
- Buna-cunoaștere a rețelelor sociale (You tube, Facebook) și utilizarea de calculator.
- Utilizarea programelor de redactare (Word) de prelucrare a fotografiilor, DTP.
- Capacitatea de a sintetiza informațiile: elaborarea de titluri, rezumate scurte, o scurtă descriere a conținutului unui video sau foto.
- Capacitatea de a alimenta conținut video și foto pe pagina Sur-les-pas –d-albert-londres.fr
- Capacitatea de a lucra la termen limită și sub condiții de stress.

Modalități de aplicare

Trimiteți un Curriculum Vitae și o scrisoare de motivare în care să precizați domeniul pentru care optați la adresele:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Termen limită: 30 aprilie 2015

Taxa de participare este de 100 EURO.

Transportul, cazarea și hrana sunt suportate de către organizatori. (Proiectul va demara dintr-o localitate care va fi precizată ulterior.)

 Acces internet http://www.sur-les-pas-d-albert-londres.fr/edition-2012-2/ 

PROIECTE NAŢIONALE

WATCHDOG

27-02-2017

Sesizare către conducerea Parlamentului privind incompatibilitatea în care se află președintele Radioului public

Sesizare către conducerea Parlamentului privind incompatibilitatea în care se află președintele Radioului public

Alături de alte organizații, Freedom House România și Expert Forum solicită președinților Senatului și Camerei Deputaților să acționeze pentru aplicarea legii care reglementează situațiile de incompatibilitate și a deciziei de incompatibilitate definitive a ICCJ privind conducătorul Societății Române de Radio, instituție care îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului.Președintele SRR, domnul Ovidiu Miculescu, se află în stare de incompatibilitate, conform deciziei definitive nr. 227/31.01.2017 dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Cu toate acestea, domnul Ovidiu Miculescu nu a dat niciun semnal că ar intenționa să demisioneze, restabilind legalitatea la SRR. Mai mult, domnia sa continuă să reprezinte instituția inclusiv la consultările initiate de Comisia de Cultură din Senat cu privire la modificarea Legii 41/1994. Considerăm, în acest context, că este momentul ca Parlamentul să își exercite rolul de control, analizând efectele juridice ale acestei situații și adoptând măsurile care se impun pentru restabilirea legalității.Text integral

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate