Register

Cristina Guseth: O tara cu coruptie extinsa e vulnerabila in fata oricarei agresiuni

În acest context din Estul Europei, chiar trebuie să înțelegem că o țară cu corupție extinsă, în care statul de drept și justiția sunt slabe, este o țară vulnerabilă în fața oricărei agresiuni. Acestea sunt probleme de securitate, inclusiv trans-atlantică. Nu are nimeni vreun interes ca în această zonă să existe verigi slabe.

Victor Ponta se decredibilizează în țară și în străinătate, și, posibil, chiar în interiorul PSD, prin declarațiile în favoarea coruptilor, iar Traian Băsescu lezează independența justiției prin declarația referitoare la soțul Gabrielei Firea.
Sa ne imaginăm că ar exista un dosar la DNA în ce-l privește pe soțul Gabrielei Firea. În ce situație este pus procurorul-șef DNA după o astfel de declarație a președintelui?

Declarațiile Victoriei Nuland despre corupția din Balcani, Europa Centrală și de Est vizează în mod clar și România. Mesajul se înscrie îin linia generală dată de secretarul de stat american John Kerry la Conferința de securitate din februarie, de la Munchen, unde arăata ca interesele oligarhice corupte se folosesc de bani pentru a cumpăra presă și politicieni și a intimida justitia și societatea civilă. 

Aceste mesaje sunt o continuare a celor afirmate tot de Victoria Nuland în vizita sa de la începutul anului, la Bucuresti. Atunci și-a exprimat îngrijorarea că politicienii români atacă sistemul de justiție și i-a îndemnat pe români „să lupte pentru apărarea independenței justiției” și sa întărească „valorile democratice care ne definesc ca națiuni: stat de drept, lupta contra coruptiei, transparență."

În acest context din Estul Europei, chiar trebuie să înțelegem că o țară cu corupție extinsă, în care statul de drept și justiția sunt slabe, este o țară vulnerabilă în fața oricărei agresiuni. Acestea sunt probleme de securitate, inclusiv trans-atlantică. Nu are nimeni vreun interes ca în aceasta zonă să existe verigi slabe.

Un interviu acordat de directorul Freedom House România, Cristina GUSETH, pentru Ziare.com pe care îl puteți citi integral AICI.

PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Oameni care tac şi fac
Freedom House mi-a reamintit că mass-media poate schimba lucruri. Mi-a readus aminte că e firesc să pui întrebări şi să primeşti răspunsuri. Prin Freedom House am intrat în contact cu oameni faini care au mize la fel de faine. Oameni care tac şi fac.
Ana Poenariu este jurnalistă la DIGI24. A câştigat premiu pentru jurnalism de investigaţie în cadrul proiectului Supporting Investigative Journalism pentru ancheta din 2012 Țiganii care au tocat banii pentru romi

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate