Register

Senatul României protejează interesele infractorilor

Organizațiile semnatare - Expert Forum, Freedom House România și Centrul Român de Politici Europene -, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, își exprimă profunda îngrijorare față de respingerea de către Senatul României a proiectului de lege privind înființarea Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate.

Românii sunt revoltați de gradul foarte scăzut de recuperare a prejudiciilor și de confiscare a bunurilor dobândite prin corupție și crimă organizată, iar această instituție ar avea un rol decisiv în redresarea acestei situații și în reîntoarcerea la bugetul public a banilor furați.

Importanța acestei agenții a fost subliniată în Raportul MCV din ianuarie 2015, înființarea sa fiind un angajament al României în cadrul Uniunii Europene. Prin respingerea acestui proiect de lege, România dă un mesaj negativ în ceea ce privește voința politică de susținere a luptei împotriva corupției și de combatere a infracționalității de orice fel.

În contextul în care România se confruntă cu nenumărate cazuri de corupție, multe dintre care au generat prejudicii enorme care nu sunt recuperate, considerăm că respingerea acestui proiect de lege este o vulnerabilitate majoră în lupta împotriva infracționalității.

Actul de justiție nu se îndeplinește până în momentul în care răul produs societății nu este reparat, iar acest lucru presupune, pe lângă pedepsirea vinovaților, și recuperarea de către societate a banilor furați.Expert Forum (EFOR)

Freedom House România (FHR)

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

--

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014.


PROIECTE NAŢIONALE

 

 

Gură de oxigen pentru jurnalismul de investigație
Jurnalismul de investigaţie e cu un picior în groapă. E aproape magic când fundaţii străine sau româneşti, cum a fost în cazul meu Freedom House, dau câte o gură de oxigen, vitală, care mai aprinde lumina prin pâcla românească presărată cu şmecheri, absurd şi corupţie. Rolul SIJ a fost să dea această gură de oxigen.
Mircea Opriș, ziarist la Jurnalul Național, autorul investigației Poluarea firmei Continental, este unul dintre laureații programului Supporting Investigative Journalism

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepărtinică, ce promovează demnitatea umană, libertatea, egalitatea şi democraţia. Freedom House și-a câștigat un renume bine întemeiat, ca promotor al drepturilor fundamentale ale omului și al valorilor democratice, al statului de drept şi al bunei guvernări.

Libertatea este posibilă numai într-un sistem politic democratic ce garantează diversitatea opiniilor, libertatea de expresie, dreptul la liberă informare, libera asociere și credința, protecţia și respectarea drepturilor minorităţilor.

Freedom House România sprijină inițiativele civice non-violente din societățile în care libertatea este refuzată sau amenințată și contestă orice idei și inițiative care contravin dreptului de a fi liber al fiecărui om.

Freedom House în imagini

copyright © 2013 Freedom House | Toate drepturile rezervate